BABUKKO ( KÖMME ) YEMEK TARİFİ
BABUKKO ( KÖMBE ) YEMEK TARİFİ DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU DA BU İSİMLE ANILAN BİR YEMEK TÜRÜDÜR. ÖZELLİKLE KIŞ AYLARINDA ODUN SOBASINDA PİŞİRİLEREK YAPILAN VE TOPLU HALDE TÜKETİLEN BİR YİYECEKTİR.
MALZEMELERİ; UN, TUZ, SU, MAYA , KABARTMA TOZU..
SOSU İÇİN MALZEME; YOĞURT, PULBİBER, TERE YAĞI..
YAPILIŞI; ÖNCELİKLE HAMURU İÇİN UN, TUZ , MAYA, KABARTMA TOZU VE SU EKLENEREK KİŞİ SAYISINA GÖRE HAMUR BİR GÜZEL YOĞURULUR. 45-50 CM.LİK TEPSİ İÇİ YAĞLANDIKTAN SONRA İÇİNİ KAPLIYACAK ŞEKİLDE 2-3 CM KALINLIĞINDA HAMUR SERİLİR. ÜZERİNE ŞEKİL VERİLİR VE BİR KAÇ YERİNDEN DELİNİR (ŞİŞMESİN DİYE)... 180-200 DRC. ISITILMIŞ FIRINDA KONTROL EDİLEREK 30-40 DAKİKA PİŞİRİLİR..PİŞİRİLDİKTEN SONRA SOVUMAYA BIRAKILIR... SOVUYUNCA KÖMBENİN İÇ KISMI OYULARAK ALINIR.. KENARLARI VE ALT KISMI KALIR... İÇİNDEN ALINAN MALZEME KUŞBAŞI KADAR KÜÇÜK ŞEKİLDE TEPSİNİN ORTASINA DOĞRANIR..
DAHA SONRA YOĞURDU BİR KOVAYA KOYUP İÇİNE BİRAZ TUZ ATARIZ.. 3/1 İ KADAR SU EKLENEREK KARIŞTIRILIR VE SIVILAŞTIRILIR.. SIVILAŞAN YOĞURT TEPSİNİN İÇİNDEKİ KÖMBELERİN ÜZERİNE GEZDİRİLEREK DÖKÜLÜR.. DAHA SONRA BİR TAVADA TERE YAĞI KIZDIRILIR. KIZDIRILAN TERE YAĞI ATEŞTEN ALINMADAN ÖNCE İÇİNE PUL BİBER ATILIR SOSU HAZIRLANMIŞ OLUR.. SOSUNU TEPSİNİN İÇİNDEKİ YOĞURTLU KÖMBENİN ÜZERİNE GEZDİREREK DÖKÜLÜR.. YEMEĞİMİZ SERVİSE HAZIRDIR.. AFİYET OLSUN....