SARMA VE DOLMA TARİFİ

SARMA VE DOLMA TARİFİ



SARMA VE DOLMA TARİFİ
YÖRESEL OLARAK DEĞİŞEN BİR TÜRK YEMEĞİDİR. DOĞU KÜLTÜRÜNDE BİBER, PATLICAN VE KABAK DOLMASI İLE YAPRAK SARMASI YAPILMAKTADIR..


MALZEMELER: DOLMALIK BİBER, PATLICAN, ASMA YAPRAĞI, PİRİN, SIVI YAĞ, KARABİBER, PUL BİBER, TUZ, KURU SOĞAN, TERE YAĞI, SUMAK VE SALÇA.


YAPILIŞI : ÖNCELİKLE İÇ MALZEMESİ HAZIRLANIR.. TAVAYA 2 ADET KURU SOĞAN İNCE İNCE KIYILIR VE SIVI YAĞDA PEMBELEŞİNCEYE KADAR PİŞİRİLİR. PEMBELEŞİNCE İÇİNE SALÇA, PUL BİBER, KARABİBER VE TUZ KATILARAK KARIŞTIRILIR.. DAHA SONRA PİRİNÇ EKLENİR VE KAVRULUR.. DAHA SONRA MALZEME SOVUMAYA BIRAKILIR..

İÇLERİ OYULMUŞ OLAN BİBER, PATLICAN VE ASMA YAPRAKLARI DOLDURULMAYA BAŞLANIR. İÇLERİ DOLDURULAN BİBER VE PATLICANLAR İÇİ YAĞLANMIŞ OLAN TENCEREYE YAPRAK SARMASI ALTTA, PATLICANORTADA VE BİBER DOLMASI ÜSTTE OLACAK ŞEKİLDE TENCEREYE DİZİLİR... EN SON İÇ MALZEMESİNİ KABINA 3 SU BARDAĞI SU KOYULARAK ÇALKALANIR VE DOLMANIN ÜZERİNE SERPİLİR.. EN SON  ÜST KISMINA SUMAK VE TERE YAĞI EKLENEREK TENCERE ÜZERİNE BİR PORSELEN YEMEK TABAĞI KAPATILARAK TENCERE ÖRTÜLÜP ATEŞE BIRAKILIR.. 45 DK. PİŞİRİLEN YEMEĞİMİZ SERVİSE HAZIRDIR.. AFİYET OLSUN...
KAĞIT KEBABI TARİFİ

KAĞIT KEBABI TARİFİ



KAĞIT KEBABI TARİFİ

KAĞIT KEBABI ELAZIĞ YÖRESİNDE ÇOK TÜKETİLEN BİR YEMEK TÜRÜDÜR. ET VE ET ÜRÜNLERİNE DÜŞKÜN OLMASI NEDENİ İLE BU MENÜLER KULLANILMAKTEDIR.

MALZEMELER:  4 KİŞİLİK İÇİN 2 KĞ DANA KABURGA VE BUT ETİ , DOMATES SALÇASI, TUZ, KARABİBER, TERE YAĞI, PUL BİBER, ALİMİNYUM FOLYO YANMAZ KAĞIT..

HAZIRLANIŞI:  ALMIŞ OLDUĞUMUZ ET VE KABURGAYI ORTA BOY BİR TEPSİYE ALİMİNYUM  FOLYO ÜZERİNE DİZİLİR.. DOMATES SALÇASI, TEREYAĞI, PILBİBER, TUZ, KARABİBER KARIŞTIRILIR VE ET İLE KABURGAYA  BİR GÜZEL  İÇ VE DIŞINA SÜRÜLÜR.. ALİMİNYUM FOLYO AĞZI BOHÇA ŞEKLİNDE KAPATILIR VE TEPSİ İLE FIRINA ATILIR.. 2-3 SAAT FIRINDA PİŞİRİLEREK SERVİSE HAZIRDIR.
AFİYET OLSUN...
BABUKKO ( KÖMME ) YEMEK TARİFİ

BABUKKO ( KÖMME ) YEMEK TARİFİ



BABUKKO ( KÖMBE ) YEMEK TARİFİ  DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU DA BU İSİMLE ANILAN BİR YEMEK TÜRÜDÜR. ÖZELLİKLE KIŞ AYLARINDA ODUN SOBASINDA PİŞİRİLEREK YAPILAN VE TOPLU HALDE TÜKETİLEN BİR YİYECEKTİR.


MALZEMELERİ; UN, TUZ, SU, MAYA , KABARTMA TOZU..
     SOSU İÇİN  MALZEME; YOĞURT, PULBİBER, TERE YAĞI..

YAPILIŞI; ÖNCELİKLE HAMURU İÇİN UN, TUZ , MAYA, KABARTMA TOZU VE SU EKLENEREK KİŞİ SAYISINA GÖRE HAMUR BİR GÜZEL YOĞURULUR. 45-50 CM.LİK TEPSİ İÇİ YAĞLANDIKTAN SONRA İÇİNİ KAPLIYACAK ŞEKİLDE 2-3 CM KALINLIĞINDA HAMUR SERİLİR. ÜZERİNE ŞEKİL VERİLİR VE BİR KAÇ YERİNDEN DELİNİR (ŞİŞMESİN DİYE)... 180-200 DRC. ISITILMIŞ FIRINDA KONTROL EDİLEREK 30-40 DAKİKA PİŞİRİLİR..PİŞİRİLDİKTEN SONRA SOVUMAYA BIRAKILIR... SOVUYUNCA KÖMBENİN İÇ KISMI OYULARAK ALINIR.. KENARLARI VE ALT KISMI KALIR... İÇİNDEN ALINAN MALZEME KUŞBAŞI KADAR KÜÇÜK ŞEKİLDE TEPSİNİN ORTASINA DOĞRANIR..

DAHA SONRA YOĞURDU BİR KOVAYA KOYUP İÇİNE BİRAZ TUZ ATARIZ.. 3/1 İ KADAR SU EKLENEREK KARIŞTIRILIR VE SIVILAŞTIRILIR.. SIVILAŞAN YOĞURT TEPSİNİN İÇİNDEKİ KÖMBELERİN ÜZERİNE GEZDİRİLEREK DÖKÜLÜR.. DAHA SONRA  BİR TAVADA TERE YAĞI KIZDIRILIR. KIZDIRILAN TERE YAĞI ATEŞTEN ALINMADAN ÖNCE İÇİNE PUL BİBER ATILIR SOSU HAZIRLANMIŞ OLUR.. SOSUNU TEPSİNİN İÇİNDEKİ YOĞURTLU KÖMBENİN ÜZERİNE GEZDİREREK DÖKÜLÜR.. YEMEĞİMİZ SERVİSE HAZIRDIR.. AFİYET OLSUN....

KEŞKEK TARİFİ

KEŞKEK TARİFİ




KEŞKEK HER YÖREDE FARKLI BİR ŞEKİLDE VE USULDE YAPILIR. DOĞUDA DAMAK TADI OLARAK BATI DA İSE GELENEKSEL OLARAK YAPILMAKTADIR. KEŞKEK KISACA ESKİ BİR GEÇMİŞİ OLAN GÜZEL BİR YEMEKTİR.


MALZEMELER: DÖVME BULGUR, AYRAN, TUZ, YAĞ, PUL BİBER, SU, TEREYAĞI

YAPILIŞI: DÖVME BULGUR AKŞAMDAN ISLAĞA BIRAKILIR VE ŞİŞMESİ BEKLENİR. ŞİŞMİŞ OLAN DÖVME BULGUR BÜYÜK BİR KAZANA ALINIR TEREYAĞI İLE BİR GÜZEL KAVRULUR. TAM ANLAMIYLA KARIŞINCA KISIK ATEŞTE İÇİNE SULANDIRILMIŞ AYRAN İLAVE EDİLEREK KESİLMEDEN KARIŞTIRARAK PİŞİRİLİR. PİŞİRİLEN KEŞKEK SERVİS EDİLİRKEN ÜZERİNE TEREYAĞINDA YAKILMIŞ PULBİBER SOSU EKLENEREK SERVİS EDİLİR.. AFİYET OLSUN...
KIYMALI KARNIYARIK TARİFİ

KIYMALI KARNIYARIK TARİFİ


KIYMALI KARNIYARIK TARİFİ;

KARNIYARIK YAPARKEN ÖNCELİKLE ALINACAK MALZEMENİN KALİTESİ VE KIZARTMA YAĞI İYİ OLMALIDIR.. PATLICANIN ÇOK BÜYÜK VE ÇOK KÜÇÜK OLMAMASI GEREKİYOR. ORTA BOY VE DÜZGÜN OLMASINA DİKKAT EDİLMELİDİR..

MALZEMELER: KEMER PATLICAN (ORTA BOY DÜZ), YARIM YAĞLI KIYMA, KURU SOĞAN, YEŞİLBİBER, DOMATES, SARIMSAK, SIVI YAĞ, KATI YAĞ, TUZ, KARABİBER, PULBİBER VE 2 SU BARDAĞI SU GEREKİYOR..

YAPILIŞI; ÖNCELİKLE PATLICANLAR DÖRT YANINDAN ŞERİT ŞEKLİNDE SOYULUR (BİR KISMI KALACAK ŞEKİLDE). BAŞ KISIMLARI KOPARILMAZ KULPLARI KESİLİR. ORTASINDAN (BAŞA YAKIN VE SONA YAKIN OLACAK ŞAKİLDE) BIÇAK İLE YARILIR VE TUZLU SUYA ATILIR.

İÇ HARCI; BU ESNADA İÇ HARCI HAZIRLANIR. SARIMSAK, SİVRİ BİBER, DOMATES VE 2 BAŞ ORTA BOY KURU SOĞAN KÜÇÜK BİR ŞEKİLDE DOĞRANIR. TAVA İÇİNE 4 KAŞIK KATI YAĞ KOYULUR ERİTİLİR. DOĞRANMIŞ OLAN MALZEME ERİTİLEN YAĞDA KAVRULARAK PİŞİRİLİR.İÇİNE KARABİBER, PULBİBER VE TUZ EKLENEREK PİŞİRİMİ TAMAMLANIR. PİŞİRİLEN HARÇ SOĞUMAYA BIRAKILIR...

BAŞKA BİR TAVADA TUZLU SUDA BEKLEYEN PATLICANLAR KIZRTILARAK TEPSİYE YARILMIŞ YERLERİNDEN AÇILACAK  BİTİŞİK OLMAYACAK ŞEKİLDE DİZİLİR..SOĞUYAN HARÇ MALZEME HER PATLICANIN İÇİNE DOLDURULUR VE 2 SU BARDAĞI SU EKLENEREK FIRINA ATILIR. 30-40 DK. PİŞİRİLEN KARNIYARIK SERVİSE HAZIR HALE GETİRİLMİŞTİR.. AFİYET OLSUN..
SIRIN YEMEĞİ TARİFİ

SIRIN YEMEĞİ TARİFİ


SIRIN YEMEĞİ HER YÖREYE HAS ÖZELLİK TAŞIR.. ELAZIĞ YÖRESİNE HAS OLAN NADİDE YEMEK TARİFLERİNDEN BİRİSİDİR.. HER YUFKA EKMEĞİ PİŞİRİLDİĞİNDE MUTLAKA YAPILMAKTADIR...


MALZEMELER;  UN, SU, TUZ, TERE YAĞI, PUL BİBER, YOĞURT, SARIMSAK..

YAPILIŞI; UN, SU VE TUZ KARIŞTIRILARAK YOĞURULUR VE HAMUR YAPILIR.. YAPILAN HAMUR 40-50 CM ÇAPINDA VEYA DAHA BÜYÜK BEZELER HALİNDE OKLAVU VEYA MERDANE İLE AÇILIR.. AÇILAN YUFKA HAMURU KISIK ATEŞTE PİŞİRİLİR... HAMUR PİŞERKEN YANMAMASINA VE FAZLA KURU OLMAMASINA DİKKAT EDİLMELİDİR...

PİŞİRİLEN YUFKALAR DÜRÜM GİBİ YUVARLANIR VE 2 PARMAK KALINLIĞINDA KESİLEREK TEPSİLERE SIK OLMAYACAK BİR ŞEKİLDE DİZİLİR... TEPSİ DOLDUĞUNDA İSE ÖNCE YOĞURT AZ MİKTAR SU İLE ÇALKALANARAK SIVI HALE GETİRİLİR.. SOYULARAK TUZ İLE EZİLEN SARIMSAKLAR SIVI YOĞURT İÇİNE KOYULUR.. GÜZELCE KARIŞTIRILAN SIVI YOĞURT TEPSİDEKİ YUFKALARIN ÜZERİNİ ÖRTECEK ŞEKİLDE DÖKÜLÜR ÜZERİNE..

DAHA SONRA KÜÇÜK BİR TAVA İÇİNDE TEREYAĞI ERİTİLİR. ERİTİLEN VE BİRAZ YAKILAN YAĞIN İÇİNE 2 ÇORBA KAŞIĞI PUL BİBER EKLENEREK TATLANDIRILIR VE RENKLENDİRİLİR.. ATEŞTEN ALINAN KIZGIN TERE YAĞI YOĞURTLANMIŞ YUFKALARIN ÜZERİNE DÖKÜLEREK GEZDİRİLİR... BÖYLECE YEMEK SUNUMA HAZIRDIR.. AFİYET OLSUN...
İÇLİ KÖFTE TARİFİ (ELAZIĞ USULÜ)

İÇLİ KÖFTE TARİFİ (ELAZIĞ USULÜ)


İÇLİ KÖFTE TARİFİ

BUGÜNKÜ TARİFİMİZ ELAZIĞ YÖRESİ USULÜNE GÖRE TARİFİNİ YAPIYORUM.. BU YEMEK BÖLGENİN VAZGEÇİLMEZ BİR YEMEĞİ OLUP DÜĞÜNLERDE, KUTLAMALARDA VE HATTA BAYRAMLARDA KESİNLİKLE YAPILMAKTADIR. YÖRE HALKI HEM ET HEM DE BULGUR YEMEKLERİNE ÇOK DÜŞKÜNDÜR...

İÇLİ KÖFTE MALZEMELERİ: İNCE BULGUR , KURU SOĞAN, 250 GR. HAŞLANMIŞ TAVUK ETİ VEYA BAYAT EKMEK, SALÇA, KARABİBER, PULBİBER, TUZ, KATI YAĞ,3 LT SU, KIYMA .

HARÇ HAZIRLANIŞI; KIYMA VE KURUSOĞAN BİR TAVADA KATI YAĞDA BİR GÜZEL KAVRULUR VE SOĞUMAYA BIRAKILIR..

KÖFTE HAZIRLANIŞI; İNCE BULGUR LEĞENE KOYULUR ÜZERİNE 1 LT. SICAK SU EKLENİR VE YUMUŞATILIR, DAHA SONRA İÇİNE KURU SOĞAN RENDELENİR, KARABİBER, PULBİBER, SALÇA ,TUZ, HAŞLAMIŞ TAVUK VEYA KURU EKMEK EKLENEREK YOĞURULUR.. 15 DK. YOĞURDUKTAN SONRA YAPMAYA BAŞLAYABİLİRİZ..

KÖFTE HAMURU KÜÇÜK MANDALİNA BÜYÜKLÜĞÜNDE AVUÇ İÇİNDE YUVARLANIR VE İŞARET PARMAĞI İLE İÇİ UYULUR.. HAZIRLAMIŞ OLDUĞUMUZ KIYMA HARCINDAN BİR YEMEK KAŞIĞI İÇİNE KOYULARAK TEKRAR KAPATILIR VE YUVARLANIR.. HAZIRLAMIŞ OLDUĞUMUZ KAYNAR SUYA ATILARAK HAŞLANIR..

DAHA SONRA ARZU EDEN HAŞLANAN İÇLİ KÖFTEYİ YAĞDA KIZARTARAK DA YİYEBİLİR... AFİYET OLSUN...

ETLİ KURU FASULYE  TARİFİ

ETLİ KURU FASULYE TARİFİ


ETLİ KURU FASULYE  TARİFİ


MALZEMELER;  KURU FASULYE, YARIM YAĞLI KIRMIZI ET, SOĞAN, SİVRİ BİBER, DOMATES, SALÇA, TUZ, KARABİBER, PULBİBER, TERE YAĞI.

ETLİ KURU FASULYE YAPMAK İÇİN KURU FASULYELERİ AKŞAMDAN TENCEREYE ISLAMAYA KOYARIZ VEYA DÜDÜKLÜ TENCEREDE 45 DK-1 SAAT ARASI KAYNATILIR.

ORTA BOY BİR TENCEREYE TERE YAĞI KOYULARAK ERİTİLİR. YAĞ İÇİNE UFAK KIYILMIŞ KURU SOĞAN EKLENİR VE PEMBELEŞİNCEYE KADAR PİŞİRİLİR. SOĞAN PİŞİNCE İÇİNE YARIM YAĞLI ET EKLENEREK KAVRULUR. ET KAVRULUNCA HAZIRLANAN KURU FASULYE İÇİNE EKLENİR. UFAK KIYILMIŞ SİVRİ BİBER 1 BAŞ BÜYÜK DOMATES EKLENEREK KARIŞTIRILIR. 10 DK. PİŞİRİLİNCE İÇİNE 1 KAŞIK SALÇA, TUZ KARABİBER PULBİBER EKLENİR VE ÜZERİNİ ÖRTECEK KADAR SU İLAVE EDİLEREK KAYNAMAYA BIRAKILIR.. KAYNAMAYA BAŞLAYAN KURU FASULYE 30 DK PİŞİRİLEREK SERVİSE HAZIR HALE GETİRİLİR.. AFİYET OLSUN
HARPUT KÖFTE TARİFİ

HARPUT KÖFTE TARİFİ



HARPU KÖFTE ELAZIĞ YÖRESEL YEMEKLERİNDEN BİRİDİR.

HARPUT KÖFTE YAPMAK İÇİN ;

MALZEMELRİ: YAĞSIZ KIYMA, İNCE BULGUR, KURU SOĞAN, SALÇA, SARIMSAK, KARABİBER, PUL BİBER, 2-3 DİLİM BAYAT EKMEK, SIVI YAĞ VE TERE YAĞI.

KİŞİ SAYISINA GÖRE İNCE BULGUR ALINIR. (ÖRN. 4 KİŞİLİK OLACAK)  1 KG. İNCE BULGUR ALINIR İÇERİSİNE  2 BÜYÜK BAŞ KURU SOĞAN RENDELENİR. 500 GR. YAĞSIZ KIYMA, BAYAT EKMEKLER UAFATILARAK KATILIR. PUL BİBER , KARABİBER, SALÇA, EZİLMİŞ SARIMSAK, 2 YEMEK KAŞIĞI TERE YAĞI VE 1 SU BARDAĞI SIVI YAĞ KOYULARAK KARIŞTIRILIR. KARIŞIM İYİCE YOĞURULUR..

KULAK MEMESİ KIVAMINA GELEN KÖFTE HARCI KÜP ŞEKER BÜYÜKLÜĞÜNDE HER İKİ BAŞ PARMAKLAR VE İŞARET PARMAKLARI ARASINDA KARE OLACAK ŞEKİLDE YUVARLANIR. HAZIRLANAN KÖFTE KAYNAMIŞ SICAK SUYA DÖKÜLEREK PİŞİRİLİR.

KÖFTE 10 DK. KAYNATILIR. YEMEK SERVİSE HAZIRDIR. AFİYET OLSUN..